İşte Yeni Spor Yasası
TBMM İdari Amiri Alpay Özalan, Spor Yasası ile ilgili açıklamalarda bulundu.
FutbolArena – TBMM İdari Amiri Alpay Özalan, yeni çıkacak olan Spor Yasası ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. TRT Spor’a konuşan Alpay Özalan, “Bu teklifle spor kulüplerini düzenleyerek, hesap verilebilir ve şeffaf bir yapı oluşturmak istiyoruz.” dedi.
“KULÜPLERİN BORÇLARI 30 MİLYAR LİRAYI GEÇTİ”“Spor Yasası ile ilgili çalışmaya başlamadan önce birçok spor kulübü ve yöneticileriyle görüştük. Bizim hiç fikrimiz alınmadı gibi gerçeği yansıtmayan dedikodular dönüyor. Bunlara itibar edilmemesini istiyoruz. Bu kanun teklifini hazırlamamız konusunda bizi harekete geçiren bazı unsurlar oldu. Tüm kulüplerimizin borçları 30 milyar lirayı gçemiş durumda. Kulüplerimizin sürdürülebilir başarı elde etme imkanı kalmamıştır. Bu teklifle spor kulüplerini düzenleyerek, hesap verilebilir ve şeffaf bir yapı oluşturmak istiyoruz.”
“DENK BÜTÇE İSTİYORUZ”
“Bu yasayla birlikte kulüplerimizden denk bütçe istiyoruz. TFF’nin uyguladığı FFP limitleri de kanuni bir dayanak oluturmaktadır. Kulüplerimiz ağır bir borç yükü altında. Gelir kadar harcama yapmak esastır fakat bazı durumlarda fazla harcama yapılabilir. Bir kulübümüzün diyelim 2021 yılında 1 milyar lira geliri olsun. Yönetim kurulu kararıyla bu limit 1.1 milyar liraya çıkarılabilir. Bankalar Birliği’ne ödediği borç sonrası kalan para, o kulübün harcama limiti olacak.”
“MENAJERLİK ÜCRETLERİNE ÜST LİMİT GETİRİLECEK”
“Menajerlik sistemiyle ilgili de kanuni dayanağı olan bir sistem getirdik. Bir futbolcu ile bir menajer en fazla 2 yıl sözleşme yapabilecek. Burada hem futbolcunun hem de kulübün menfaatlerini koruyoruz. Ayrıca menajerlik komisyonlarına bir üst limit getireceğiz. Örneğin bir transferde 2 milyon liradan düşük transferlerde %10, fazlaysa %5 komisyon ücreti olacak. Böylece şeffaf ve denetlenebilir bir sistem olacak.”
“YÖNETİCİLER HARCAMALARDAN SORUMLU OLACAK”
“7 bin lira üzerindeki ödemeler veya tahsilatların tamamı banka kuruluşları üzerinden yapılmak zorunda olacak. Bu kurallara uyulmadığı takdirde tüm yönetim kurulu üyeleri bu zarardan sorumlu olacak ve 1-3 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirler. Görevlerini bıraksalar da genel kurullarda ibra olsalar da peşleri bırakılmayacak.”
“ŞİRKETLEŞMENİN ALTYAPISINI HAZIRLIYORUZ”
“Kulüplerin şirketleşebilmesi için kanuni bir altyapı hazırlıyoruz. Kulüpler isterse şirketleşebilir isterse dernek olarak devam edebilir. Bunu kulüpler kendi genel kurullarında belirleyecek. Biz sadece şirketleşmenin hukuki altyapısını hazırlıyoruz.”
FutbolArena