Dolar 34,5193
Euro 36,0063
Altın 3.003,45
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Rize 12°C
Yağmurlu
Rize
12°C
Yağmurlu
Paz 9°C
Pts 11°C
Sal 10°C
Çar 12°C

Rize’de Topraktan Tezgâha Kendir İpinin Serüveni Atölyesi Açıldı

Rize’de Topraktan Tezgâha Kendir İpinin Serüveni Atölyesi Açıldı
31 Aralık 2022 13:02
343

Rize Valiliği himayesinde hayat geçirilen “Topraktan Tezgâha Kendir İpinin Serüveni” projesi kapsamında yapılan Çayeli Çataklıhoca proje atölyesinin açılışı gerçekleştirildi.

Rize’ye özgü bir dokuma türü olan ve Rize’nin coğrafi tescilli ürünlerinden Feretiko bezini yeniden canlandırmak için uygulamaya konulan “Topraktan Tezgâha Kendir İpinin Serüveni” projesi kapsamında Çayeli Çataklıhoca’da atölye açılışı gerçekleştirildi.

Açılışa Rize Valisi Kemal Çeber, eşi Neslihan Ayan Çeber, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, eşi Fatma Metin, Çayeli Kaymakamı Muhammet Fatih Demirel, Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi, İl Jandarma Komutanı Ali Güngör, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, kurum müdürleri ve kursiyerler katıldı.

Rize Valisi Kemal Çeber açılışta yaptığı konuşmada kendir ipi ve Rize Bezi dokumalarına dikkat çekerek “1950’li yıllara kadar bu bölge kenevir üretim merkezlerinden birisi. Sonrasında değişik nedenlerle gerilediğini görüyoruz. Cumhurbaşkanımızın destekleri ile biz de burada birçok proje hayata geçiriyoruz. Kenevirden üretilen Rize Bezi, bizim geleneksel yöntemlerle ürettiğimiz bir üründür. Evliya Çelebi ve Kâtip Çelebi’nin eserlerinde de bahsedilen feretikomuzu yeniden canlandırıyoruz. Feretiko bu bölgede üretilen ancak saraylarda bile kullanılan bir dokuma türü hem de bu bölgenin önemli bir değeri. Yok olmaya başlayan 250 metrekareye kadar düşmüş olan Hint keneviri üretim alanlarımız arttı. 10 dönümün üzerine çıkardık, daha da artıracağız. Bizim içinde çok değerli olduğundan bu tip projeleri yapmaya, desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Vali Çeber, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın köy okullarını yaşam merkezlerine dönüştürmesi projesi kapsamında 27 köy okulumuzu köy yaşam merkezine dönüştürdük. Her birinde burada gördüğünüz gibi çok canlı bir hayat yaşanır hale geldi. Kadınlarımız buraya geliyor, hem üretim yapıyor hem sosyalleşiyorlar. Köylerimizi yeniden canlandırmaya dönük faaliyetlerimiz devam edecek” diye konuştu.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanı Hakan Gültekin ise “Kendir bizim için geçmişte çok önem arz eden bir ürünümüzdü. Şimdi yeni hedefler doğrultusunda önemli bir çalışma yapılıyor. İleriye dönük hem tarım hem kültürel hem de ekonomik açıdan güzel sonuçlar olacaktır” ifadelerini kullandı.

Açılış sonrası atölyeyi gezen Vali Çeber, kursiyerlerle sohbet ederek ürettikleri ürünler hakkında bilgiler aldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.