Dolar 34,4893
Euro 36,2531
Altın 2.960,48
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Rize 16°C
Çok Bulutlu
Rize
16°C
Çok Bulutlu
Cum 23°C
Cts 13°C
Paz 7°C
Pts 8°C

Antibiyotikler Tarihe Karışacak

Antibiyotikler Tarihe Karışacak
4 Mayıs 2023 13:30
361

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şengül Alpay Karaoğlu yürütücülüğünde bilim insanları, “Streptococcus pyogenes bakteriyofajlarının karakterizasyonu ve endolizin proteininin bakteriyolitik aktivitelerinin belirlenmesi” adlı proje ile, boğaz enfeksiyonuna neden olan etkene karşı antibiyotiklere alternatif bir tedavi şeklinin geliştirilebilmesine ön ayak olacak.

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenen çalışma, bakteri virüslerini kullanarak boğaz enfeksiyonunda antibiyotik kullanmadan oral sprey veya dezenfektan gibi ürünler geliştirerek boğaz enfeksiyonunu kalıcı olarak tedavi edebilmeyi sağlayabilecek.

Antibiyotik direncine karşı alternatif çözümlerin gelecek için önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alpay Karaoğlu, “A grubu beta-hemolitik streptokoklar (GAS) dünyada 34 milyon insanı etkileyen ve kalıcı olarak yaklaşık 10 milyon kişide hasar bırakan bir bakteridir. Bunun için penisilin kullanılan önemli bir ilaçtır ama son yıllarda antibiyotik direnci gelişmektedir, bu yüzden alternatif çözümlerin gelecek için önemli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca penisilin alerjisi olanlar için, çocuklar için önemli bir katkı sağlayacak ve dünyada antibiyotiklerden önce önemli bir tedavi yöntemi olan faj tedavisini daha da geliştirerek fajın endolizin aktivitesini kullanarak pomat, sprey veya oral dezenfektan şeklinde ürünler oluşturabilecek bir çalışmanın altyapısını oluşturmaktadır.” dedi.

Prof. Dr. Şengül Alpay Karaoğlu, bu proje ile ülkemizdeki streptokok enfeksiyonuna özgü fajların ilk kez karakterize edilip dünya literatürüne kazandırılacağını söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.