Dolar 32,3212
Euro 35,0652
Altın 2.306,86
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Rize 18°C
Az Bulutlu
Rize
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 23°C

RTEÜ Türkiye’deki Üniversiteler Arasında 29. Sırada

RTEÜ Türkiye’deki Üniversiteler Arasında 29. Sırada
A+
A-
26.04.2021
754
ABONE OL

Dünyanın önde gelen yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), Birleşmiş Milletler (BM)’in dünyanın en temel 17 sorunu ve bunlara çözüm olarak önerdiği sürdürülebilir kalkınma amaçları üzerine yaptığı araştırma sonuçlarını yayımladı.

THE’nin derecelendirmesine göre 94 ülkeden 1.115 üniversitenin değerlendirmeye alındığı listede RTEÜ, 801-1000 bandında yer alarak, toplumsal katkı alanında dünyanın en iyi üniversiteleri listesine adını bir kez daha yazdırdı.

Üniversitemiz Dünya Sıralamasında Üç Başlıkta İlk 500 Üniversite Arasında

Son dönemlerde uluslararası sıralama sistemlerinde elde ettiği akademik başarılarla ön plana çıkan Üniversitemiz, dünya üniversite sıralama listelerinde elde ettiği başarılara bir yenisini daha ekledi. Times Higher Education (THE), bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiği Times 2021 Yılı Etki Sıralaması (Times Impact Rankings 2021) sonuçlarını 21.04.2021’de kamuoyu ile paylaştı. Üniversitemiz, dünya üniversitelerinin topluma sosyal, ekonomik, kültürel ve ekolojik alanlardaki katkısının, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (UN Sustainable Development Goals) dayalı ölçütlerle değerlendirildiği Times Etki Sıralamasında (Times Impact Rankings), yedi farklı küresel amaç kategorisinde birçok dünya üniversitesini geride bırakarak listenin ön sıralarına yerleşti.

Bilimsel alandaki istikrarlı ilerlemesinin yanı sıra, topluma hizmeti merkeze alan çalışmalarıyla da dünyada adından söz ettirmeyi başaran Üniversitemiz, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını (SKA) topluma yayma konusunda dünya üniversitelerinin etkisini ölçmeyi amaçlayan Times 2021 Yılı Etki Sıralaması listesinde; “Yoksulluğa Son’’ kategorisinde 401+; “Açlığa Son’’ kategorisinde 201-300; ‘Sağlık ve Kaliteli Yaşam’’ kategorisinde 601-800; ‘‘Nitelikli Eğitim’’ kategorisinde 401-600; ‘‘Sürdürülebilir Şehir ve Topluluklar’’ kategorisinde 401-600, ‘‘Suda Yaşam’’ kategorisinde 201-300 ve ‘‘Amaçlar için Ortaklıklar’’ kategorisinde 1001+ grubunda yer almıştır.

Üniversitemiz, Times Etki Sıralamasında Türkiye’deki Üniversiteler Arasında Ön Sıralarda

Times Higher Education tarafından bu yıl üçüncüsü yayınlanan Times 2021 Yılı Etki Sıralaması listesine Türkiye’den 49 üniversitede girebilme başarı gösterdi. Sıralama listesi sürdürülebilir kalkınma amaçları açısından ayrıca ele alındığında RTEÜ, Türkiye’deki Üniversiteler arasında; “Sudaki Yaşam” alanında 5., “Açlığa Son” alanında  6.,  “Sürdürülebilir Şehir ve Topluluklar” alanında 12., “Nitelikli Eğitim” alanında 15., “Yoksulluğa Son” alanında 19., “Sağlık ve Kaliteli Yaşam” alanında 25 ve “Amaçlar için Ortaklıklar” alanında ise 42. sırada yer almıştır.

Üniversitemiz genel sıralamada ise, Türkiye’deki Üniversiteler arasında 29. devlet üniversiteleri arasında ise 16. sırada yer aldı.

Üniversitemiz, Dünyanın En İyi Üniversitelerinden Biri Olduğunu Bir Kez Daha İspatladı

Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Karaman, THE 2021 Yılı Etki Sıralaması’nın, dünya genelindeki üniversitelerin Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma amaçlarını gerçekleştirmedeki başarılarını; toplumsal, çevresel ve sosyal gelişmeyle ilgili faaliyetleri üzerinden değerlendiren oldukça önemli bir gösterge olduğunu belirtti.

2020 ve 2021 yıllarının Üniversitemiz için bir hamle yılı olduğunu vurgulayan Karaman özellikle ‘Sudaki Yaşam’ ve ‘Açlığa Son’, ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’, ‘Nitelikli Eğitim’, başlıklarında dünya sıralamalarında ilk 500 içerisinde yer alarak dünyanın en saygın ve en nitelikli üniversitelerinden biri olduğunu kanıtladı. Üniversitemizin elde ettiği bu başarının, ilerleyen yıllarda artan bir ivmeyle devam edeceğine inanıyoruz. Üniversitemizin gelişmesinde ve başarılarında emeği olan akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize ve paydaşlarımıza katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılması amaçlanan bir evrensel eylem çağrısı olan ‘‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’’, tüm dünyada açlık ve yoksulluğa son vermek, iklim değişikliği ile mücadele etmek, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak, nitelikli eğitim, sorumlu üretim ve tüketimi yaygınlaştırmak gibi 17 ana başlıktan oluşan sosyal, ekonomik, kültürel ve ekolojik meselelerin çözümü için tüm dünyayı işbirliğine davet etmektedir.

Her biri birbiriyle bağlantılı olan 17 amaçtan oluşan ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşaması için gerekli adımları alt hedefler halinde sunan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları,  gelecek nesiller için yaşamı sürdürülebilir biçimde iyileştirmek için, küresel boyutta ortaklık ve pragmatizm ruhuyla hareket etmektedir. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusundaki faaliyetleri ile dünya üniversitelerini sıralayan Times Higher Education (THE) ise, bu alanda gerçekleştirilen ilk sıralama olan Times Etki Sıralaması ile üniversitelerin insanlığa, daha iyi ve sürdürülebilir bir yaşama katkı sunmalarını teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.