Dolar 32,5104
Euro 34,9320
Altın 2.437,02
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Rize 19°C
Hafif Yağmurlu
Rize
19°C
Hafif Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 17°C

RTE Üniversitesinde Hemşirelik Haftası Programı Gerçekleştirildi

RTE Üniversitesinde Hemşirelik Haftası Programı Gerçekleştirildi
A+
A-
20.05.2021
483
ABONE OL

Üniversitemiz Sağlık Bilimler Fakültesi tarafından çevrim içi olarak Hemşirelik Haftası Programı gerçekleştirildi.

Programa konuşmacı olarak, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Akın, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Hasan Turan Karatepe ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hemşiresi Nilüfer Yeniay katıldı.

Hemşirelik Haftası dolayısıyla düzenlenen programın açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Karaman gerçekleştirdi.

Rektörümüz konuşmasına, tüm hemşire ve ebelerin 12-18 Mayıs hemşirelik haftasını kutlayarak başladı.

Hemşireler günü ve hemşireler haftası deyince aklına Gevher Nesibe, Florence Nightingale ve Kızılay’ın geldiğini ifade eden Rektörümüz, “Gevher Nesibe’yi hepiniz biliyorsunuz kendisi ilk Türk hemşire olarak tarihe geçmiştir. Rivayet olunur ki dönemin Selçuklu sultanının kızı olan Gevher Nesibe hemşirelik alanında hayli gayret göstermiş fakat ne yazık ki kendisi de veremden vefat etmiştir. Florence Nightingale’yi de biliyorsunuz. 1820 yılında İtalya da doğuyor ve 1910 yılında İngiltere’de Londra’da vefat ediyor. 1853 yılındaki Kırım savaşında Türkiye’ye gelerek İstanbul’da yaralıların tedavisinde, bakımında yardımcı olmuştur. Bundan dolayı şu anda onun adına ülkemizde hem hastaneleri hem de hemşirelik okulları mevcuttur.” dedi.

Rektörümüz, Kızılay’ın hemşireler açısından iki önemi olduğuna dikkat çekerek, “  Birincisi İlk defa 1911 yılında Kızılay tarafından hemşirecilik kursu açılmıştır. Yani hemşire yetiştirme işi ilk olarak Kızılay tarafından yapılmıştır ve Kızılay’ın açmış olduğu hemşirelik kurslarını bitiren hemşireler Balkan Savaşları’nda, dünya savaşında, dünya savaşının çeşitli cephelerinde tabi ki Sarıkamış’ta, Çanakkale’de yaralı ve hasta askerlerin bakımlarını ve tedavilerini üstlenmişlerdir. İkinci olarak da Kızılay 1868 yılında yaralı ve hasta askerlere yardım cemiyeti olarak kurulmuştur. İşte bunlardan dolayı Kızılay hemşirelik için önem arz etmektedir.” diye konuştu.

Hemşireliğin fedakârlık gerektiren bir meslek olduğunu da belirten Rektörümüz, “Hemşirelik insanı sevmeyi gerektiren bir meslek, hemşirelik insanı yaşat ki devlet yaşasın ilkesini benimseyen ve bu inançla hareket eden insanların yaptığı ve yapması gerektiği bir meslektir. Hemşirelik, Allah’ın yarattığı en kutsal varlık olana insana hizmet eden, en zor anında insanın yanında olmayı gerektiren bir meslek olduğu için kutsal bir meslektir.” dedi.

Rektörümüz konuşmasını, bugüne kadar vefat etmiş olan ebe ve hemşirelerin hepsine Allah’tan rahmet, hemşire ve hemşire adaylarına da başarı ve mutluluk dileyerek tamamladı.

Rektörümüzün açılış konuşmasının ardından, konuşmacılar sunumlarını gerçekleştirdi ve programın sonunda katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.