Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Rize 19°C
Az Bulutlu
Rize
19°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 25°C
Çar 25°C

Aşı Sonrası Sperm Sayılarına Etkisi Araştırıldı

Aşı Sonrası Sperm Sayılarına Etkisi Araştırıldı
A+
A-
21.06.2021
600
ABONE OL

Bilim insanlarının iddialar üzerine yaptığı araştırma, mRNA koronavirüs aşılarının sperm sayısı üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını ortaya koydu.

Türkiye’de ve dünyada koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında başlatılan aşılama süreci hızla devam ediyor. Bu süreçte aşılar ile ilgili de sorular tartışmalara neden oluyor.

Bunlardan biri de mRNA aşılarının sperm kalite ve sayısını etkileyeceği ve kısırlığa neden olabileceği yönündeki iddialardı.

Yapılan son çalışmada da, aşıyla ilgili en çok öne sürülen kısırlık iddiası çürütülmüş oldu.

45 SPERM ÖRNEĞİ İNCELENDİ
Araştırma için 25 ile 31 yaş arasındaki 45 erkekten sperm örneği alındı. Çalışmaya katılan erkeklerin daha öncesinde bir sağlık problemi olmadığından emin olmak için çeşitli testler yapıldı.

Araştırma için alınan ilk örnekler, mRNA aşısının ilk dozundan önce alındı. Karşılaştırma yapmak için ikinci örnekler ise ikinci dozun üzerinden 70 gün geçtikten sonra alındı.

AŞILAR KISIRLIĞA YOL AÇMIYOR
Jama Network tarafından yapılan çalışmada, Moderna ve BioNTech aşısının birinci veya ikinci dozunu olan hiçbir genç ve sağlıklı erkeğin sperm sayısının ve kalitesinin düşmediği tespit edildi.

Araştırmacılar, bu kişilerin sperm sayılarında hiçbir değişiklik gözlemediklerini ancak daha büyük bir örneklem ile kapsamlı bir araştırma yapmak istediklerini de belirtti.

“ARTIK ELİMİZDE KANIT VAR”
Dr. David Cohen araştırma ile ilgili değerlendirmesinde, “Artık aşı olmanız durumunda sperm sayınızın etkilenme olasılığının çok düşük olduğuna dair elimizde kanıt var” dedi.

Çalışmada sadece söz konusu iddialara konu olan mRNA aşıları incelendi, Johnson & Johnson ve AsraZeneca gibi aşılar araştırmaya dahil edilmedi.

Dr.Ranjith Ramasamy, “Bu aşılar çalışmaya dahil edilmese de farklı genetik materyallere rağmen oldukça benzer çalıştıklarını düşünüyoruz. Bu yüzden diğer aşılarda da sonucun farklı olacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.

Koronavirüs aşılarının kısırlığa yol açmadığı kanıtlandı #3

AŞI DEĞİL AMA VİRÜS ETKİLİYOR
Aşının spermler üzerinde etkisi olmamasına rağmen, Ocak ayında yayınlanan başka bir araştırmaya göre koronavirüsün erkek üreme sistemine zararlı olabileceği belirlendi.

Çalışma, koronavirüs geçirmemiş sağlıklı erkeklerle karşılaştırıldığında, virüslü erkeklere ait sperm hücrelerinde iltihaplanma ve oksidatif streste önemli bir artış buldu.

Sperm konsantrasyonu, hareketliliği ve şekli de virüsten olumsuz etkilendi.

ensonhaber com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.