Dolar 32,4682
Euro 34,7369
Altın 2.440,30
BİST 9.933,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Rize 19°C
Az Bulutlu
Rize
19°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 17°C

Kansızlığı önlüyor kemik ve kasları güçlendiriyor

Kansızlığı önlüyor kemik ve kasları güçlendiriyor
A+
A-
13.07.2022
379
ABONE OL

Ispanak, eskilerden beri faydası ile bilinen ve Türk mutfağında da sıklıkla tüketilen bir sebzedir. Çocukluğumuzdan bu yana da faydaları saymakla bitmeyen, annelerimiz tarafından yedirilmeye çalışılan bir sebzedir. Küçükken çok da severek yemediğimiz ıspanak aslında her yaşta insan sağlığına faydaları olan bir sebzedir. Diyetisyen Pınar Demirkaya konu hakkında bilgiler verdi.

Ispanak A, C, E, B grubu vitaminlerin yanı sıra fosfor, magnezyum ve iyot mineralleri açısından zengindir. En önemli özelliği ise demir yönünden çok zengin bir sebze olmasıdır. Bazı araştırmacılar ıspanağın bu kadar çok faydası olmadığını savunsa da, insanın bağışıklık sistemi ve vücut direncini yükseltmesi açısından işe yaramaktadır.ISPANAĞIN FAYDALARI

 İleri yaşlarda görülme olasılığı yüksek olan kemik erimesini önler. Kemiklerin ve kasların yapısını güçlendirir. – İçerdiği magnezyum sayesinde metabolizmanın hızla çalışmasını sağlar. Bu sayede diyet yapanlar için ideal bir besindir. – Kandaki hücrelerin seviyesini düzenleyerek yüksek tansiyon veya kötü kolesterol gibi sağlık sorunlarına neden olmasını engeller.

Herkesin bildiği en yaygın faydası kansızlığı önlemesidir. Vücuttaki demir seviyesini dengeleyerek emilimi sağlar. Bu sayede beyin sağlığına da destek olur. Sinir hücrelerini güçlendirerek beynin fonksiyonlarını artırır. Unutkanlık gibi hastalıkları önler. – K vitamini sadece kemikleri değil aynı zamanda diş minesini de güçlendirerek diş kaybını önler. – Cilt sağlığı için gerekli olan A,C,E ve K vitaminleri bakımından zengin olduğundan yaşlanmayı geciktirir. – Vücutta bulunan hücrelerin yapısını koruduğundan kanser hastalıklarının yaşanmasını engeller.

KABIZLIK

* Flavonoidler maddesi açısından zengin olan nadir besin kaynaklarından biri olan ıspanak, yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerin vücutta arttırdıkları zararlı toksin oranını azaltır. Yapılan araştırmalarda ıspanağın cilt ve mide kanserine neden olan zararlı hücrelerin oluşmasını engellediği de ortaya konmuştur.

 Günümüzde bilgisayar, televizyon ve telefonların ışıklarından kaynaklı yaşanan göz rahatsızlıklarına da iyi gelen besinlerden biridir. Özellikle bozulan retinanın ışığı kırmadan sarı noktaya geçmesi ile oluşan astigmat rahatsızlığının riskini azaltır.GÖZ

Süt ve süt ürünlerine alerjisi olan kişilerin protein eksikliğini gidermede alternatif besinlerden biridir. İçerdiği K vitamini kemik sağlığını korur. Ayrıca kas dokularında meydana gelen kollajen eksikliğini de giderir. Özellikle 7 gün boyunca çiğ tüketildiğinde etkisi daha fazladır.

KEMİK AĞRISI

* Vücudun oksijen ve su oranının azalmasına bağlı demir eksikliği meydana gelir. Demir eksikliği de bünyenin zayıflamasına neden olur. Doğada demir açısından en zengin besinlerden biri olan ıspanak bu eksikliği gidermede etkilidir. Bazı uzmanlar günde bir tabak tüketilen ıspanağın kırmızı etin yerine geçtiğini belirtiyor.ISPANAĞIN ZARARI VAR MI?

Aşırı tüketildiğinde vücuttaki enzimleme oranını artırarak asitlenmeye neden olur. Bu da ıspanak zehirlenmesine yol açar. Bunun yanı sıra gaz sıkışmasına ve karın şişkinliğine neden olur. Ayrıca bağırsakların fonksiyonunu hızlandırarak ishal yapar. Uzmanlar gut gibi hastalığa sahip olan kişilerin kontrolle tüketmesini söyler. Böbreklerdeki kalsiyumu artırdığından aşırı sıvı kaybına yol açar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.