Dolar 32,3769
Euro 34,9712
Altın 2.325,70
BİST 9.060,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Rize 19°C
Açık
Rize
19°C
Açık
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 25°C

İran Tarım Bakanlığından RTE Üniversitesine Teknik Ziyaret

İran Tarım Bakanlığından RTE Üniversitesine  Teknik Ziyaret
A+
A-
29.11.2022
242
ABONE OL

İran Tarım Bakanlığına Bağlı “Bahçe Bitkileri Bilimi Araştırma Enstitüsü” ve “İran Çay Araştırma Merkezi”nden bir araştırmacı heyeti, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi bünyesinde yürütülen çay ile ilgili çalışmaları yerinde görmek amacıyla üniversitemizde bir dizi ziyaretlerde bulundu.

Çay İhtisaslaşma Koordinatörlük ekibinin karşıladığı heyete, Rektör Yardımcımız ve Çay İhtisaslaşma Koordinatörümüz Prof. Dr. Mete Avcı, üniversitemiz ve çay konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Mete Avcı, hem komşu hem de kültürel olarak yakın olan İran ile çay konusunda her türlü iş birliğini geliştirmeye yönelik faaliyeti destekleyeceklerini ifade ederek, ilişkileri daha da güçlendirmek adına kendilerinin de en kısa zamanda iadeyi ziyaret gerçekleştireceklerini söyledi.

Görüşmenin ardından İran heyeti, TÜBİTAK 1007 projesi kapsamında Ziraat Fakültemiz bünyesinde kurulan Ulusal Çay Gen Havuzunda incelemelerde bulundu.

Heyete, Çay ve Çay Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Kezban Yazıcı tarafından çay gen kaynaklarını toplama, çoğaltma ve gen havuzu kurmak için TÜBİTAK projesi kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi.

Heyet, özellikle son yıllarda yaşanan iklim değişikliğinin İran çay üretimini de oldukça fazla etkilediğini belirterek, özellikle kuraklığa dayanıklı çeşit geliştirmek ve İran’daki çay bahçelerinin kurumasının önüne geçmek amacı ile kendilerinin de gen kaynaklarını toplama ve muhafaza etme konusunda çalışmalar başlatacaklarını, bu anlamda üniversitemizde yapılan çalışmalardan yararlanmak istediklerini belirttiler.

 Ayrıca daha önce Japonya ve Çin’de gördükleri sistemi komşu ülke Türkiye’de gördükleri için mutlu olduklarını belirterek, “İran Çay Araştırma Merkezi”nden iki araştırıcının çay gen kaynaklarının toplanması ve muhafazası konusunda doktora sonrası araştırmalarını yapmak üzere, Ziraat Fakültemiz bünyesinde araştırma yapmalarını da talep ettiler.

Heyet daha sonra, karşılıklı iş birliği dilekleri içerisinde üniversitemizden ayrıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.