Dolar 32,5350
Euro 34,8023
Altın 2.425,86
BİST 9.724,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Rize 29°C
Parçalı Bulutlu
Rize
29°C
Parçalı Bulutlu
Per 24°C
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Türk Çay Kültürü UNESCO’da

Türk Çay Kültürü UNESCO’da
A+
A-
02.12.2022
250
ABONE OL

Türk Çay’ının tanıtımı ve en verimli şekilde değerlendirilmesi ile ilgili her alanda çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda, Türk Çay Kültürü, Unesco İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne girdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Çay Kültürü’ adaylık dosyası UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası 17. Komite Toplantısı’nda gündeme alınarak UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne eklendi. 

Fas’ta devam eden UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası 17. Komite Toplantısı’nda Türkiye’den; Çay Kültürü, İpek Böcekçiliği ve Dokuma İçin İpeğin Geleneksel Üretimi ile Nasreddin Hoca Fıkralarını Anlatma Geleneği UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne eklendi. 

Dünyanın kişi başına en çok çay tüketen ülkesi olarak Çay kültürünün UNESCO listesine girmesiyle birlikte Rize çayıyla ilgili önemli bir adım daha atıldı. Türk Çayının merkezi ve ana üreticisi  Rize’nin ve Rize çayının tanıtımı için bu gelişme oldukça önemli olduğu ve yakın zamanda birçok alanda ilimize katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.

Kültürümüzün önemli parçalarından biri olan, günün her saati, her yeri ve her anında tükettiğimiz, arkadaşlık ve misafirperverlik işareti olan çay günlük yaşamımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Çayın kalbi olan Rize’de özellikle son yıllarda yapılan çalışmalarla Rize çayının ve çay kültürünün marka değeri önemli ölçüde artmıştır;

– Rize çayına coğrafi işaret tescilinin alınması,

– Çay Çarşısının açılması,

– Çay çöpünden mangal kömürü üretilmesi ve diğer ürünlerin elde edilmesi gibi gelişmeler çayın her özelliğinden yararlanılmasına önemli katkı sunmuştur.

Bunların yanı sıra devam etmekte olan;

– Organik gübre çalışmaları,

– Rize çayı gen bahçesinin kurulması,

– Türkiye’nin değişik bölgelerinde Çaykur satış mağazaları açılması

– Çay ürünlerin çeşitlendirilmesi,

– Valilik çay ve insan fotoğraf yarışmasının,

– İkizdere ve Çamlıhemşin gibi yeni çay fabrikalarının yapılması gibi devam eden çalışmalar da çayın gelişimi ve tanıtımına önemli katkılar sunacaktır.

Dünyada üzerine kar yağan tek çay olma özelliğini taşıyan Rize çayı, kalitesinin yanı sıra hayata geçirilen faaliyetlerle birlikte marka değerlerini yukarıya taşıyarak ulusal ve uluslararası arenada yükselen bir değer olmaya devam edecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.