RTE Üniversitesinden Dünyada Bir İlk
Ülkemizin yangın söndürücü kuru kimyevi tozlarda dışa bağımlılığının azaltılabilmesi için atık malzeme olan beyaz kum midyesi (chamelea gallina) kabuğundan doğal, yerli, milli, kanserojen olmayan, çok düşük maliyetli ve yangın alevini etkin söndürme özelliği olan yeni bir alternatif yangın boğucu biyolojik toz (biyomid) üretildi.
Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hasan Baltaş öncülüğünde, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma ve Kontrol Programı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Murat Şirin ve ekibi tarafından üretilen yangın boğucu biyolojik tozun en önemli özelliği, metal yangınlarının (D sınıfı yangınlar) söndürülmesinde eriyerek yapışmaması ve yangın söndürüldükten sonra yangın alanının basınçlı hava ile çok kolay temizlenebilmesidir. Böylece her yangın türü sonrası ortamın kirlenmemesi ve elektronik cihazların en az zararla kurtarılması mümkün olmaktadır.
Piyasadaki tozlara göre çok düşük maliyetli üretim ile elde edilen ürünün, pazarda faaliyet gösteren yerli firmaların yerli ve milli ürün kullanımını ve kâr oranını artıracağı, atık olan midye kabuğunun geri dönüşüm olarak değerlendirilmesine ve söndürücü tozlarda üretim maliyetini düşürerek ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı hedeflenmektedir.
Ayrıca, Türk Patent ve Marka Kurumuna proje fikrinin başvurusu yapılan ve 4 yıllık çalışmanın ardından elde edilen yangın alevini en kısa sürede boğma özelliğine sahip olan biyolojik tozun, söndürücü toz olarak TS EN 615 kapsamı dışında B, C ve D sınıfı yangınlarda kullanılması ve dışa bağımlı olduğumuz yangın söndürücü kuru kimyevi tozların kullanım miktarının azaltılarak çok büyük bir ekonomik girdi sağlayacağı öngörülmektedir.