Dolar 32,3119
Euro 35,0621
Altın 2.278,19
BİST 8.994,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Rize 18°C
Az Bulutlu
Rize
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C

RTE Üniversitesinden Dünyada Bir İlk

RTE Üniversitesinden Dünyada Bir İlk
A+
A-
18.03.2023
272
ABONE OL

Ülkemizin yangın söndürücü kuru kimyevi tozlarda dışa bağımlılığının azaltılabilmesi için atık malzeme olan beyaz kum midyesi (chamelea gallina) kabuğundan doğal, yerli, milli, kanserojen olmayan, çok düşük maliyetli ve yangın alevini etkin söndürme özelliği olan yeni bir alternatif yangın boğucu biyolojik toz (biyomid) üretildi.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hasan Baltaş öncülüğünde, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma ve Kontrol Programı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Murat Şirin ve ekibi tarafından üretilen yangın boğucu biyolojik tozun en önemli özelliği, metal yangınlarının (D sınıfı yangınlar) söndürülmesinde eriyerek yapışmaması ve yangın söndürüldükten sonra yangın alanının basınçlı hava ile çok kolay temizlenebilmesidir. Böylece her yangın türü sonrası ortamın kirlenmemesi ve elektronik cihazların en az zararla kurtarılması mümkün olmaktadır.

Piyasadaki tozlara göre çok düşük maliyetli üretim ile elde edilen ürünün, pazarda faaliyet gösteren yerli firmaların yerli ve milli ürün kullanımını ve kâr oranını artıracağı, atık olan midye kabuğunun geri dönüşüm olarak değerlendirilmesine ve söndürücü tozlarda üretim maliyetini düşürerek ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı hedeflenmektedir.

Ayrıca, Türk Patent ve Marka Kurumuna proje fikrinin başvurusu yapılan ve 4 yıllık çalışmanın ardından elde edilen yangın alevini en kısa sürede boğma özelliğine sahip olan biyolojik tozun, söndürücü toz olarak TS EN 615 kapsamı dışında B, C ve D sınıfı yangınlarda kullanılması ve dışa bağımlı olduğumuz yangın söndürücü kuru kimyevi tozların kullanım miktarının azaltılarak çok büyük bir ekonomik girdi sağlayacağı öngörülmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.