Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Rize 18°C
Az Bulutlu
Rize
18°C
Az Bulutlu
Pts 19°C
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C

Rize’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Coşkuyla Kutlandı

Rize’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Coşkuyla Kutlandı
A+
A-
17.07.2023
111
ABONE OL

‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ münasebetiyle Rize Valiliğimizin himayelerinde Rize Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün koordinesinde kamu kurum ve kuruluşlarının katkıları ile düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ etkinlikleri kapsamında ilk olarak 15 Temmuz gecesi İstanbul Fatih Saraçhane’de Belediye Binası önünde darbeci askerler tarafından vurularak şehit edilen Şuayip Seferoğlu’nun Merkeze bağlı Küçükköy Köyündeki kabri ziyaret edilerek, Kur’an-ı Kerim okundu ve dua edildi. 

Rize Vali Vekili Gülhani Ozan Sarı, kabir ziyaretinin ardından öğle namazı sonrasında Şeyh Camiinde Şehitler için Mevlid-i Şerif programına katıldı.  Ardından il protokolü ve vatandaşlarımızın katılımıyla 100 metrelik Bayrak eşliğinde Rize Gençlik Merkezi önünden başlayıp, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında son bulan “Bayrak Yürüyüşü” gerçekleştirildi.

Bağdatlı Mahallesi dolgu alanından başlayıp İslampaşa Mahallesi Atletizm pistinde son bulan Bayrak Koşusu gerçekleştirildi. Akşam Namazının ardından 15 Temmuz Demokrasi Meydanında, 15 Temmuz Demokrasi Nöbeti tutulmaya başlanıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan Demokrasi Nöbetinde, sırası ile Kur-an Tilaveti, Şehitlerimiz için okunan Hatmi Şeriflerin dualarının yapılması, Tiyatral Gösteri, 15 Temmuz hain darbe girişimini sırasında Şehit olan kahramanlarımızın isimlerinin okunması, Tasavvuf ve Şiir Dinletileri, Protokol konuşmaları ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı yayın konuşmasının dinlenmesi şeklinde devam etti. 

15 Temmuz Demokrasi Nöbetinde konuşan Rize Vali Vekili Gülhani Ozan Sarı, “ 2016 yılının 15 Temmuz akşamında başlangıç çok karanlık şükürler olsun ki sonu aydınlık olan bir geceyi yaşadık. Devlete ait silahları vatandaşlarımıza doğrultmuş hainleri, bugüne kadar hiç karşılaşmadığımız, ummadığımız ve beklemediğimiz ihanet girişimiyle karşı karşıya kaldık. Bu süreç içerisinde milletimizin bu ihanet girişimine karşı olan duruşuna olan inancımızı ifade etmek isterim. 

İrademize, istiklalimize,  istikbalimize yönelik yapılan bu hain darbe girişimi bugüne kadar karşılaştığımız en acı ve en unutulmaz tecrübeleri bize yaşattı. Ancak bu şer odakları ve hainlerin unuttuğu bir husus vardı. Türk milleti bağımsızlığına müdahale edilmesine asla kabullenmezdi.  Bizler tarih sahnesinde onlarca kez yok olup yıkıldığı düşünüldüğü zamanlarda tekrar küllerinden doğan daha büyük,  daha güçlü, daha etkili olan bir milletiz. Nitekim Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımız Recep Tayip Erdoğan’ın talimatları üzerine aziz milletimiz derhal sokaklara ve meydanlara indi, Milletimizin her bir ferdi o gece vatan toprağına gücü yettiğince sahip çıktı. Çanakkale şiirinde üstat Akif’in şiirinde gibi  ‘bedrin aslanları bu kadar şanlı idiler’ Öyle zannediyorum o gün vatanda toprağına sahip çıkan milletimizin her bir ferdi adeta bir aslandı ve bu süreç içerinde yeni bir kurtuluş destanı yazıldı.

Cumhuriyetimizin Banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzyıl önce bahsettiği gibi  ‘Bu milleti yine milletin azmi ve kararlılığı kurtaracaktır’  prensibiyle hareket ederek milletimizin asil kanı son sözü söyledi. İnancın, cesaretin, kararlılığın tezahürü olan 15 Temmuz destan yeni bir kurtuluş hikâyesinin başlangıcı oldu,  hamt olsun gecenin sonu zaferle sonuçlandı.

Zamanın her şeye ilaç olduğu ifade edilir, yaralar zamanla kapanır,  ancak bazı yaralar bıraktığı zaman geçse de kapanmıyor. Biz hala 15 Temmuzdaki yaşadıklarımızın, şehitlerimiz,  gazilerimizin acısını yüreğimizde hissediyoruz. 

Bu toprağı bize vatan yapan, en kıymetli varlıkları olan canlarını bu toprak uğruna feda eden ve ömür boyu kalıcı yaralarla yaşamak zorunda kalan kahramanlarımızı asla unutmayacağız. Vatanımıza, birliğimize göz diken hain grupları unutmayacağız.  O gruplarla hesabımız devam edecek. Devletimiz güçlüdür,  her türlü ihanet şebekesine karşı her zamankinden daha dirayetli ve teyakkuz halindedir.   Bu vesileyle o karanlık gecede milletine liderlik eden Başkomutanımız Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Bunu yanı sıra o gün belki de hiçbir görev ve sorumluluğu yokken sadece yüreğindeki vatan sevgisiyle şehadete yürüyen 15 Temmuz şehitlerimizi,  yurt içi ve yurt dışında görev yaparken şehit olan aziz kardeşlerimizi ve devletimizin kuruluşunda büyük gayretleri olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını şükranla yad ediyorum” dedi.

Demokrasi Nöbeti 00.13 saatinde tüm Türkiye’ye de eş zamanlı olarak Camilerimizden aynı anda Sela okunması ile sona erdi.

15 Temmuz Demokrasi Nöbetine Rize Vali Vekili Gülhani Ozan Sarı, Rize Milletvekili Muhammed Avcı, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak, Adalet Komisyonu Başkanı Yasin Temel, Rize Belediye Başkan yardımcısı Muhittin Aydın Bilsel, il protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.