Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Rize 18°C
Az Bulutlu
Rize
18°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 18°C
Çar 17°C

Rize’de Sıfır Atık  Projesi 

Rize’de Sıfır Atık  Projesi 
A+
A-
20.12.2023
156
ABONE OL

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize Belediyesi ve  paydaşları tarafından “Rize Senin” sloganıyla hayata geçirilen Sıfır Atık projesinin 2023-2024 yılı kampanya açılış programına katıldı.

Rize’de bir otelde düzenlenen programda 2019 yılında hayata geçirilen “Rize Senin” sıfır atık projesi kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi. İlimizde yürütülen proje çerçevesinde kâğıt, cam, plastik, metal, atık pil, atık yağ, atık lastik, elektronik atık ve tekstil ürünlerinin geri dönüştürerek ekonomiye katkı sağladığı ifade edildi. 2019 yılından itibaren son dört yılda Sıfır Atık “Rize Senin” projesiyle ilkokul, ortaokul, lise ve anaokullarında, 77 bin öğrenci, 154 bin veliye çevre ve sıfır atık eğitimleri verilerek kampanya dâhilinde 159 bin konut, 8 bin 879 adet işyerine ulaşıldığı belirtildi.

Okullarda gerçekleştirilen sıfır atık kampanyası süresince öğrenciler, veliler ve öğretmenlerin de desteği ile son dört yılda; 6 bin 30 kg atık pil, 15 bin 742 kg elektronik atık, 118 bin 240 parça atık giysi, 8 bin 100 litre atık yağ, 115 bin kg ambalaj atığı toplandı. Ayrıca öğrencilerde farkındalık oluşturmak için okullarda ve sınıflarda etkinlikler yapılarak çeşitli hediyeler dağıtıldı.

‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında şehrimizde Rize Belediyesi ve paydaş kurumlar tarafından çevre bilincinin topluma yansıması için çalışmaların devam edeceği belirtilerek, yarınlarımızın geleceği olan çocuklarımıza, çevre ve doğasıyla daha temiz bir Rize bırakabilmek için sıfır atık projesinin devam ettiği belirtildi. STK’ların, öğrencilerin, öğretmenlerin, velilerin destek ve katılımıyla başlayan “Rize Senin” projesine hep birlikte sahip çıkılacağı kaydedildi.

Vali Baydaş programda yaptığı konuşmada, “Şehir olarak bu iş burada sahiplenilmiş. Rize, 81 il içinde sıfır atık belgeli ve lisanslı 7 şehirden bir tanesidir. Rize, atıklarını belli organizasyonlarla sıfır atığa dönüştürmüş ve belli bir standartla kademeli olarak bunu ilerletiyor. Burada Rize’yi farklı kılan bir proje de belediyemizin çay çöpünden mangal kömürü üretmesidir. Rize’de sıfır atığın belki de en güzel örneklerinden bir tanesi çay çöpünün dönüşümüdür. Fabrikalarımızdan yılda yüz binlerce ton çay çöpü çıkıyor, belediyemiz bunu mangal kömürüne dönüştürürken, atığından organik gübre yaparak tamamen atık bir şeyi yeniden ekonomiye kazandırıyor. Bu anlamda Belediye Başkanımız Rahmi Metin ve ekibini tebrik ediyorum.

Biz atık üretmemeyi öğrenmemiz lazım. Bu kültürü öğrenmemiz için de ana sınıfından başlayarak, çöp atmamayı ve kirletmemeyi öğretmemiz lazım. Bunu temel bir kültür ve felsefe haline getirmeliyiz” dedi.

Programa; Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Serkan Savaş, Rize Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Genç ve okul müdürleri katıldı.


Vali Baydaş ve Belediye Başkanı Metin açılış programının ardından Şevket Yardımcı İlkokulunu ziyaret ederek öğrencilere boyama kitap ve boya kalemi hediye ettiler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.