Rize’de Gençliğe Yönelik Tehditler Cinsel Kimlik Karmaşası ve Bağımlılık Çalıştayı Düzenlendı
Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği tarafından 25-26 Ekim 2024 tarihlerinde Rize’de düzenlenen “Gençliğe Yönelik Tehditler Cinsel Kimlik Karmaşası ve Bağımlılık Çalıştayı”nda gençliğin karşılaştığı sorunlar masaya yatırıldı.
Rize Valiliği, Rize Belediyesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Çaykur, Rize Ticaret Borsası, Dünya Çocuk ve Aile Koruma Platformu ve Rize MÜSİAD’ın destekleriyle Rize Genlik Merkezi Şehit Uğur Korkmaz Konferans salonunda düzenlenen çalıştaya; Rize Valisi İhsan Selim Baydaş ve Eşi Zeyneb Baydaş, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ve Eşi Fatma Metin, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Vekili Nebi Gümüş, Vali Yardımcısı Hüseyin Aydın, Cihannüma Derneği Genel Başkan Vekili Av. Cavit Tatlı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mütevelli heyeti Başkanı Nusret Bayraktar, Dünya ÇAKOP Başkanı Zuhal Öztürk, Cihannüma Derneği Rize İl Temsilcisi Yusuf Kocabey, MÜSİAD Rize Şube Başkanı Taner Yelkenci ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Çalıştayın ilk gününde açılış konuşlarının ardından Prof. Dr. Orhan Koçak’ın moderatörlüğünde, Dr. Mustafa Merter ve Prof. Dr. Zeki Bayraktar açılış panelinde sunumlar eşliğinde değerlendirmelerde bulundular.
Çalıştayda konuşan Vali Baydaş, “Elimizde iki önemli konu başlığı var: bağımlılık ve cinsiyetsizleştirme. Bu meseleleri geleceğe yönelik ciddi bir tehdit olarak görmeliyiz. Bu tehditleri, insan hakları veya eşitlik kavramlarının ötesinde, tıpkı bir terörizm faaliyeti gibi, toplumun ve insanlığın geleceğini tehlikeye atan bir yayılım olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Özellikle gençler üzerinde etkili olan bu tehditleri sadece bir insan hak ve özgürlüğü olarak görmeye çalışan bilinçli bir yönlendirme var.
Gençliği ve geleceği tehdit eden bu meseleler karşısında, doğru adımlar atmalı ve bu konuları kapsamlı bir şekilde tartışmalıyız. Geleceğimizi bu doğrultuda hazırlamak ve inşa etmek için net hedefler belirleyerek eylem planları yapmamız gerekiyor. Sadece endişelenip gençliğin nereye gittiğini sorgulamak yerine, onları doğru yola yönlendirecek adımları atmalıyız. Bu sürecin, tıpkı karda iz açmak gibi olduğunu düşünüyorum. Eğer doğru bir yol çizersek, arkamızdan gelen nesiller de o yolu takip edecektir.
Endişe ve korkularla hareket etmek yerine, çözüm odaklı bir yaklaşımla, gençlerle beraber bu yolu inşa etmeliyiz. Tıpkı denizcilerin yollarını deniz fenerleriyle bulduğu gibi, biz de gençler için yol gösterici deniz fenerleri inşa etmeliyiz. Eğer geleceği karartan tehlikelerden söz ediyorsak, çözümümüz bağırmak, çağırmak veya slogan atmak değil; sağlam temellere dayanan, güçlü bir yol gösterici inşa etmek olmalıdır. Bu deniz fenerlerini iman, irade ve milli-manevi değerler perspektifinde kurmalıyız.
Ayrıca, aile kurumunu toplumumuzun temel taşı olarak ön planda tutmalı ve onu koruyacak somut tedbirler almalıyız. Bu meseleleri bilinçle, inançla ve kararlılıkla ele almalı, somut adımlar atarak gerçek çözümler geliştirmeliyiz. Özellikle bağımlılık maddelerinin kullanımı ve cinsel sapkınlıklar, temel hak ve özgürlükler çerçevesinde değil; insanlık ve gelecek için bir tehdit olarak değerlendirilmelidir,” dedi.
Rize’de 25-26 Ekim 2024 tarihlerinde yapılacak çalıştay “Gençliğe Yönelik Tehditler Cinsel Kimlik Karmaşası ve Bağımlılık” temasıyla bağlantılı sorunlar, tespitler ve beklentiler müzakere edilerek çözüm önerileri ortaya konulacak.
Akademisyenler, bürokratlar, uzmanlar ve sahada faaliyet gösteren STK’lardan 65 katılımcının bulunacağı dört farklı masada, eş zamanlı olarak alkol ve madde bağımlılığı, davranışsal bağımlılık, cinsel kimlik karmaşasının sosyal ve siyasal boyutları ile klinik yönü gibi konular tartışılacak.
Çalıştay sonucundaki çıktılar bir rapor haline getirilip bastırılarak ilgili kamu-özel politika yapıcılara, paydaşlara ve akademik dünyaya kazandırılacak.