Dolar 32,4582
Euro 34,7616
Altın 2.425,93
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Rize 18°C
Az Bulutlu
Rize
18°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 16°C
Cum 20°C

Türkiye Yüzyılına Nefes Olacak Fidanlar Rize’de Toprakla Buluştu

Türkiye Yüzyılına Nefes Olacak Fidanlar Rize’de Toprakla Buluştu
A+
A-
12.11.2022
256
ABONE OL

Rize Valisi Kemal Çeber, 11 Kasım Milli Ağaçlandırama Günü dolayısıyla “Türkiye Yüzyılına Nefes” sloganıyla Rize’de düzenlenen Fidan dikme etkinliğine katıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığının 11 Kasım Milli Ağaçlandırama Günü kapsamında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fener Yerleşkesi Kampüsü karşısında sahil dolgu alanında düzenlenen etkinlikte 10 bin fidan toprakla buluştu.

11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü bu yıl, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ilan ettiği ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu çerçevesinde ‘Türkiye Yüzyılına Nefes’ temasıyla düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Bu kapsamda Türkiye genelinde, 11 Kasım’da, saat 11.11’de 81 ilde olduğu gibi Rize’de de vatandaşların ve öğrencilerin katılımı ile binlerce fidan toprakla buluştu.

Fidan dikme etkinliğine konuşan Vali Çeber, “Her yıl olduğu gibi 11. ayın 11. günü tüm ülke genelinde Milli Ağaçlandırma Günü olarak kutlanıyor. Bugün üniversitemizin dolgu alanındayız. Burada 10 bin fidan dikimi gerçekleştirdik. İlimiz genelinde 2022 yılı içinde 500 bin fidan hem Rize Orman İşletme Müdürlüğümüz hem de Pazar Orman İşletme Müdürlüğümüzün ekipleri tarafından dikildi. Ayrıca 100 bin fidanı da talep eden kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarına dağıttılar. Toplamda Orman işletmelerimiz tarafından 600 bin ağaç fidanı dikilmiş oldu. Toprakla buluşan her fidan, aydınlık geleceğimize bıraktığımız en kıymetli mirastır. Doğaya önem veren ecdadın torunları olarak bugün burada çocuklarımızla birlikte fidanları topraklarla buluşturuyoruz. milyonlarca fidanla ‘Türkiye Yüzyılına Nefes’ oluyoruz.

Rize olarak Türkiye’nin en yeşil iliyiz ama orman yoğunluğu en yüksek ili değiliz. Rize’mizin yüzde 45 civarında bir ormanlık alanı var. Dolayısıyla orman ve ağaç konusunda hassasiyetimizi kaybetmememiz lazım. Biz de her yıl bu yöreye uygun, ihtiyaç duyduğumuz türde en çok olmasını istediğimiz ağaçları belirleyerek orman idaremizle birlikte ağaç dikmeye gayret ediyoruz. Bu vesile ile herkesi ağaç dikemeye ve dikili olan ağaç ve ormanları da korumaya davet ediyorum” dedi.

11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nün Geçmişi

Milli Ağaçlandırma Günü, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan genelge ile 11 Kasım 2019 tarihinden itibaren ülkemizde  ‘Milli Ağaçlandırma Günü’ olarak kutlanmaktadır.

2019 yılında “Geleceğe Nefes” mottosu ile yola çıkılan kutlamalarda, 13,8 milyon fidan toprakla buluşturulmuştur. Çorum’da yapılan etkinlikte, 1 saat içerisinde yaklaşık 3.000 kişinin katılımıyla dikilen 303.150 adet fidan Guinness rekoru olarak tescil edilmiştir. 

2020 yılında, “Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes” mottosu ile kutlanan Milli Ağaçlandırma Günü’nde,  4,5 milyon adet fidan toprakla buluşturulmuştur.

Ayrıca, 3 kıtada yer alan 28 ülkede yaklaşık 50.000 adet fidan toprakla buluşturulmuştur.

Çubuktaki etkinlikte 21.826 metre karelik alandaki Türkiye haritası üzerinde 452.023 fidan dikilerek oluşturulan dünyanın en büyük ağaç mozaik resmi, Guinness rekoru olarak tescil edilmiştir.

2021 yılında yine “Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes” mottosuyla düzenlenen etkinliğe, 69 ülkede katılım sağlamıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.