Dolar 32,5359
Euro 34,8817
Altın 2.429,89
BİST 9.767,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Rize 24°C
Az Bulutlu
Rize
24°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 17°C

Kargalar Kaç Yıl Yaşıyor Anlatıldığı Kadar Zekiler mi?

Kargalar Kaç Yıl Yaşıyor Anlatıldığı Kadar Zekiler mi?
A+
A-
26.05.2022
733
ABONE OL

Kargalar, karakargalar ve kuzgunlar. Edebiyat ve mitolojide farklı motiflerle karşımıza çıkan bu kuşlar, gerçekte ne kadar özel?

Kargalar kaç yıl yaşar? Peki ya zekâları anlatıldığı kadar üst düzeyde mi? Her yanı ile ilgi çekici olan bu canlılara biraz daha yakından bakalım.

Düz gagaları, uzun pençeleri ve simsiyah tüyleriyle kargalar insanların her zaman ilgisini çeken hayvanlar olmuştur. George R.R. Martin’in Westeros’unda ulak, Edgar Allan Poe’nun düşlerinde ölümün habercisi, Macbeth için uykusuzluğun alameti olan bu özel kuşlar din ve mitolojilerde de sürekli karşımıza çıkıyor.

Şehir efsaneleri yüzlerce sene yaşayan kargalardan bahsediyor. Batıl inançlar ise onların uğursuzluk getirdiğinden. Sokakta gördüklerimiz kargayken daha büyük ve vahşi olanları karakarga ve kuzgun olarak anılıyor. Yaklaşık 40 türü bulunan kargalar, gerçekte nasıl hayvanlar? Kötü ünlerine sebep zekâları aslında ne düzeyde? Ne kadar yaşıyorlar?

Kargaların beslenme alışkanlıkları neredeyse her şeyi kapsıyor. Şehirlerde yaşayanları çöplerden böceklere, diğer kuş türlerine meyvelere ve kabuklu yemişlere kadar pek çok besini tüketiyor. Kuş bilimciler köpeklerle eşit zekâda olduklarına inanıyor.

Kargalar Kaç Yıl Yaşar?

İddiaların aksine yüzlerce yıl yaşayabilen bir karga türü gerçek dünyada bulunmuyor. Bazı türler doğada 20 yıl kadar yaşayabilirken, diğerlerinin 4-8 yıl arası ömürleri var. Özel ilgi gösterilen kargalar 30 yıla kadar yaşayabiliyor. Kayıt altına alınmış en uzun ömürlü karga 40 sene kadar dünya üzerinde kanat çırpmış.

Koyu renkleri, şaşırtan zekâları ve insanın ruhuna işleyen bakışları kargaları hep ilgi odağı yapmış. Pek çok mitolojide sayısız karga hikâyeleri bulunuyor. Antik dinlerde kargaların öte dünyaya geçişin sembolü olduğuna inanılıyor. Modern medeniyetler de hikâyelerinde kargaların olağanüstü güçleri olduğunu göstermekten geri durmadı. 1994 yapımı The Crow ile binlerce yıllık mitolojiler Hollywood’ta da yerini buldu, popüler kültüre imza attı.

Kargalar, beyinlerinin vücutlarına oranı en büyük olan hayvanlardan. Bu büyük beyin sıra dışı bir zekâyı da beraberinde getiriyor. Sorun çözme ve hızlı düşünme yetileri doğada hayatta kalmalarında birinci silahları. The New York Times’ın yayınladığı bir video, kargaların suda yüzen besini almak için içine taş atarak su seviyesini yükseltip besine ulaştıklarını gösteriyor. Deneyin bir üst seviyesinde geniş ve dar bir tüp arasındaki farkı ve hangisindeki besine daha kolay ulaşacağını anlayıp anlayamayacağına bakılıyor ve karga başarısız oluyor. Yani, basit sebep sonuç işlemlerini yapacak kadar zekiler ama üç boyutlu düşünmekte sorunlar yaşıyorlar.

kargalar kaç yıl yaşar zekaları

Geçen sene yapılan bir araştırma da kargaların insanlarınkine benzer bir bilince sahip olduğunu ortaya çıkartmıştı. Çalışmanın sonuçları, subjektif tecrübeler yaşayabilen, aynı olaylardan farklı sonuçlara ulaşan tek canlılar olmadığımızı göstermiş, kargaların zekâsıyla ilgili yeni bir boyut açmıştı.

Sizin kargalar hakkında eklemek istediğiniz ilginç bilgiler var mı? Kötü şöhretlerine sebep olan uğursuzluk getirdiği fikrine katılıyor musunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsini

“Kargalar Ne Kadar Zeki?”

Kaynak: Uniq Beauties

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.