Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Rize 18°C
Az Bulutlu
Rize
18°C
Az Bulutlu
Pts 19°C
Sal 19°C
Çar 17°C
Per 17°C

RTE Üniversitesi Kanser Tedavi Yöntemi Geliştiriyor

RTE Üniversitesi Kanser Tedavi Yöntemi Geliştiriyor
A+
A-
05.06.2023
223
ABONE OL

Rteü Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Sevim Nalkıran yürütücülüğündeki

TÜBİTAK 3501 projesi ile antiviral sinyal yolağının uyarılmasının mesane kanseri hücrelerinin ölümünü artırıcı etki oluşturup oluşturmadığı ve alternatif bir immünoterapi yolağı olarak mesane kanserinde tedaviye ilerleyebilecek bir seçenek sunup sunamayacağı araştırılıyor.

mesane-kanseri-1.jpg
“Mesane Kanserinde Potansiyel Bir İmmunoterapötik Yaklaşım Olarak Antiviral Doğal Bağışıklık Yolağının İncelenmesi” başlıklı proje ile mesane kanseri hücrelerinde mitokondriyal antiviral sinyal yolağı hedeflenmesinin hücrelerin çoğalma ve ölüm süreçlerinde oluşturduğu etkiyi araştırdıklarını belirten Dr. Öğr. Üyesi Sevim Nalkıran, “Viral RNA’nın algılanması ile aktive olan sinyal yolağı bağışıklık sisteminin uyarılmasını tetiklemektedir. Genetik modülasyonla azalttığımız veya arttırdığımız protein seviyelerine sahip mesane kanseri hücrelerini oluşturduktan sonra sentetik viral RNA ile sinyal yolağını aktive etmeyi ve sonrasında kanser hücrelerinin çoğalma ve ölüm oranlarında bir değişiklik olup olmadığını incelemekteyiz.” dedi.

mesane-kanseri-12.jpg
Dr. Öğr. Üyesi Sevim Nalkıran, proje kapsamında ayrıca, geliştirilen hücrelerin deney hayvanlarına inokülasyonu ile tümör modeli oluşturulması ve sentetik viral RNA enjeksiyonu sonrası oluşan etkilerin takibinin de hedeflendiğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.