Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Rize 18°C
Az Bulutlu
Rize
18°C
Az Bulutlu
Pts 19°C
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C

RTE Üniversitesi Yeni Bir Otsu Endemik Bitki Türü Keşfetti

RTE Üniversitesi Yeni Bir Otsu Endemik Bitki Türü Keşfetti
A+
A-
17.01.2024
122
ABONE OL

RTE Üniversite Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Makbul, Dr. Öğr. Üyesi Seher Güven, araştırma görevlileri ve çok sayıda lisansüstü öğrencisinin dahil olduğu çalışma grubu tarafından dünyada sadece Kars Çıldır Gölü etrafında yayılış gösteren yeni bir otsu endemik bitki türü keşfedildi.

“Vincetoxicum anatolicum” adı verilen bu yeni bitki türü uluslararası hakemli bir dergide yayımlanarak bilim dünyasına yeni endemik bir tür olarak tanıtıldı. Ülkemizin farklı yörelerinde ”zilasur, dağ biberi, gavur biberi” olarak bilinen Vincetoxicum cinsine mensup bu yeni türe, yayılış gösterdiği Anadolu topraklarına atıf yaparak “anatolicum” ismi verildi. Bu türün mensup olduğu bitki grubu üzerinde yapılan araştırmalar bu bitkilerin anti-mikrobiyal, anti-bakteriyel, anti-fungal ve anti-kanserojen gibi etkileri bulunduğunu ortaya çıkardı. Yeni tür olarak tanımlanan bu bitkinin tıbbi bitki olma potansiyelinin yüksek olduğu düşünülmekte ve bu konuda araştırmalar devam etmektedir. 

Fen Edebiyat Fakültemiz Biyoloji Bölümü Botanik Araştırma Laboratuvarı’nda yürütülen çalışmalar ile ülkemizin bitki biyoçeşitliliğine önemli katkılar sağlanırken, tıbbi açıdan değerli olduğu bilinen bitki taksonları üzerinde yapılacak biyokimyasal araştırmalara da yeni doğal bitki kaynakları temin edilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.