Dolar 32,3659
Euro 35,0042
Altın 2.325,73
BİST 9.085,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Rize 19°C
Parçalı Bulutlu
Rize
19°C
Parçalı Bulutlu
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 23°C

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Rize’de

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Rize’de
A+
A-
01.11.2022
245
ABONE OL

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kongre Merkezinde düzenlenen “Anayasa Mahkemesinin Temel Hakların Korunmasındaki Rolü” konulu panele katıldı.

Panelin açılış konuşmasında Rize’nin güzelliklerinden bahseden Vali Çeber, katılımcıları Rize’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek “ Eğer güne çay içerek başlıyorsanız güne zaten Rize ile başlıyorsunuzdur. Türkiye’nin neresinde olursanız olun aslında içtiğiniz her yudum çayda Rize’yi tadarak güne başlarsınız.  Çünkü Rize çayın başkentidir. Rize, aynı zamanda birçok açıdan farklı bir ildir. Her biri birbirinden güzel 200’e yakın tescilli yaylamız vardır. Rize yaylalar memleketidir. Bu kent 105 kilometrelik bir sahil üzerine inşa edilmiştir, sırtınızı karaya döndüğünüz zaman mavinin her tonunu görürsünüz. Sırtınızı denize döndüğünüz zaman da yeşilin her tonunu görürsünüz. İnsanoğlunun bozmadığı her yer Rize’de çok güzeldir” dedi. Vali Çeber, gerçekleştirilecek panelin bilgi  ve tecrübe paylaşımı anlamında çok önemli olduğunu belirtti.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Anayasa Mahkemesinin Temel Hakların Korunmasındaki Rolü” konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada,  Anayasa Mahkemesi’nin özellikle son 10 yılda benimsediği hak eksenli yaklaşımla yaşama hakkından ifade özgürlüğüne kadar, adil yargılanma hakkından örgütlenme özgürlüğüne kadar, özel hayata saygı hakkından mülkiyet hakkına kadar bütün anayasal hak ve özgürlüklerle ilgili bu hak ve özgürlükleri güvenceye alan çok önemli kararlar verdi ve vermeye devam ettiğini ifade ederek, “ Anaysalar bir yandan yönetenlerin kullandığı gücü ve sınırlarını belirleyen, diğer yandan da yönetilenlerin temel hak ve özgürlüklerini güvenceye alan üstün ve bağlayıcı kurallar bütünüdür.

Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra anayasa mahkemelerinin kurulmaya başlanırken Türkiye’de anayasa yargısı fikrinin ilk olarak Ziya Gökalp’in cumhuriyet kurulmadan önce yazdığı “Yüce Mahkeme” adlı makalesinde yer almıştır” dedi.

Arslan, benzer düşüncelerin sonraki kırk yıl boyunca zaman zaman bazı anayasa hukukçuları ve yargı mensupları tarafından dile getirildiğini, Anayasa Mahkemesinin kurulmasının anayasal sistemde yaşanan değişikliğin ardından 1962 yılında gerçekleştiğini söyledi. Anayasa Mahkemesinin 60 yıllık serüveninde kanunların anayasaya uygunluğunu denetlediğini belirten Arslan, son 10 yıldır aynı zamanda bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin ihlali iddiasıyla yaptıkları bireysel başvuruları incelediğine dikkati çekti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan, Vali Çeber’i Ziyaret Etti

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan, panelin ardından Rize Valisi Kemal Çeber’i makamında ziyaret etti.

Valilik ziyaretinde Vali Çeber tarafından karşılanan Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan, ziyaretinin anısına Valilik Şeref Defteri’ni imzaladı. Ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Çeber, Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ı Rize’de ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu bildirdi.

Rize’de bulunmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade eden Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan ise, misafirperverliği için Vali Çeber’e teşekkür etti. Valilik Makamında Vali Çeber’le bir süre görüşen Başkan Arslan, diğer programlarına katılmak üzere Valilik binasından ayrıldı.

Ziyarete Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan’a Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz eşlik etti. Vali Yardımcıları Gülhani Ozan Sarı, Sedat Sezik, Ömer Faruk Duman ve Vali Yardımcısı Vekili Ertuğrul Arslan da ziyarette hazır bulundu.

Çay Çarşısı ve Ziraat Çay Bahçesi Ziyaret

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan Valilik ziyaretinin ardından yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ziyaret edilen Çay Çarşısını gezdi ve Ziraat Çay Bahçesinde yer alan minyatür çay fabrikasında çayın üretim aşamalarını izleyerek yetkililerden bilgi aldı. 

Ziyaret ve programların ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan Rize’de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, misafirperverliklerinin ötürü Rizelilere teşekkür ederek ilimizden ayrıldı. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.